Tekvicové gnocchi

Nela Mirič | 6. november 2017
Tekvicové gnocchi

Aj obyčajné sa dá urobiť neobyčajne.

Suroviny

  • 250 g tekvice (olúpanej)
  • 250 g zemiakov
  • 1 vajce
  • 250 g hladkej múky
  • malé množstvo strúhaného muškátového orieška
  • 20 g masla
  • biele korenie
  • soľ
  • šalvia
  • viazanička petržlenovej vňate
  • 4 tenké plátky slaniny
  • olivový olej
  • 2 PL vlašských orechov
  • 1 strúčik cesnaku

Postup

1. Dužinu tekvice nakrájajte na tenké plátky, posypte ju malým množstvom mletého bieleho korenia, rozložte ju na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C cca 20 minút. Po upečení tekvicu roztlačte.

2. Medzičasom si uvarte zemiaky v šupke. Mali by byť mäkké, ale nie rozvarené. Ošúpte ich a roztlačte.

3. Z hladkej múky urobte na doske kopček, nastrúhajte malé množstvo orieška, pridajte roztlačené zemiaky a tekvicu a mieste všetko spolu. Pridajte rozšľahané vajce, soľ a vypracujte hladké, tuhé cesto (ak teba a cesto sa lepí, pridajte ešte malé množstvo múky), ktoré sformujte do bochníka. Prikryte ho čistou utierkou a nechajte ho cca 10 minút postáť pri izbovej teplote.

4. Z odpočinutého cesta odkrojte kúsok, rukami z neho vyvaľkajte valec a nakrájate ho na cca 3 cm kúsky. Každý kúsok ešte jemne stlačte vidličkou.

5. Uvarte gnocchi vo vriacej osolenej vode – hotové sú, keď vyplávajú na povrch, vtedy ich pozbierajte dierovanou naberačkou.

6. Na panvici zahrejte malé množstvo olivového oleja, pridajte na kúsky nakrájanú slaninu a lístky šalvie, na plátky pokrájaný cesnak. Keď je slanina opražená, odstráňte šalviové lístky. Pridajte do panvice uvarené gnocchi, premiešajte, posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a nahrubo nasekanými vlašskými orechmi a podávajte.