Tekvicové gnocchi
Aj obyčajné sa dá urobiť neobyčajne.
Suroviny
- 250 g tekvice (olúpanej)
- 250 g zemiakov
- 1 vajce
- 250 g hladkej múky
- malé množstvo strúhaného muškátového orieška
- 20 g masla
- biele korenie
- soľ
- šalvia
- viazanička petržlenovej vňate
- 4 tenké plátky slaniny
- olivový olej
- 2 PL vlašských orechov
- 1 strúčik cesnaku
Postup
1. Dužinu tekvice nakrájajte na tenké plátky, posypte ju malým množstvom mletého bieleho korenia, rozložte ju na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C cca 20 minút. Po upečení tekvicu roztlačte.
2. Medzičasom si uvarte zemiaky v šupke. Mali by byť mäkké, ale nie rozvarené. Ošúpte ich a roztlačte.
3. Z hladkej múky urobte na doske kopček, nastrúhajte malé množstvo orieška, pridajte roztlačené zemiaky a tekvicu a mieste všetko spolu. Pridajte rozšľahané vajce, soľ a vypracujte hladké, tuhé cesto (ak teba a cesto sa lepí, pridajte ešte malé množstvo múky), ktoré sformujte do bochníka. Prikryte ho čistou utierkou a nechajte ho cca 10 minút postáť pri izbovej teplote.
4. Z odpočinutého cesta odkrojte kúsok, rukami z neho vyvaľkajte valec a nakrájate ho na cca 3 cm kúsky. Každý kúsok ešte jemne stlačte vidličkou.
5. Uvarte gnocchi vo vriacej osolenej vode – hotové sú, keď vyplávajú na povrch, vtedy ich pozbierajte dierovanou naberačkou.
6. Na panvici zahrejte malé množstvo olivového oleja, pridajte na kúsky nakrájanú slaninu a lístky šalvie, na plátky pokrájaný cesnak. Keď je slanina opražená, odstráňte šalviové lístky. Pridajte do panvice uvarené gnocchi, premiešajte, posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a nahrubo nasekanými vlašskými orechmi a podávajte.