Rizoto s restovanými hríbami
Krásna vôňa, výrazná chuť.
Suroviny
- 400 g ryže na rizoto
- 1 cibuľa
- 1 PL masla
- morská soľ
- čerstvo pomleté biele korenie
- 2 poháre suchého bieleho vína
- 1 l hubového vývaru
- 2 PL olivového oleja
- ¼ zeleru
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 g húb (šampiňóny, lesné hríby...)
- 100 g nastrúhaného parmezánu
- bazalka na ozdobu
Postup
1. Pripravte si horúci hubový vývar. V hrnci rozpustite olivový olej a maslo, pridajte cibuľu, cesnak a zeler – všetky tri ingrediencie musia byť nakrájané na jemnulinko. Za stáleho miešania ich restujte v hrnci až kým nebudú mäkké. Pridajte nakrájané hríby, soľ, korenie a ešte chvíľu spolu restujte.
2. Pridajte prepláchnutú ryžu a premiešajte. Keď je ryža priesvitná, pridajte víno a opäť neustále premiešavajte, aby sa ryža neprilepila na dno hrnca. Potom pridávajte postupne po malých dávkach alebo polievkových naberačkách hubový vývar, vždy premiešavajte až do odparenia tekutiny a až potom pridajte ďalšiu naberačku. Táto fáza trvá asi 15 minút, za ten čas by sa mala ryža uvariť „al dente“.
3. Do ryže pridajte maslo a parmezán, premiešajte a ihneď podávajte.