Quinoa poké miska s teryaki lososom
foto: istockphoto.com
1 porcia 1 625 kJ / 388,3 kcal
Suroviny
Suroviny:
- 2 šálky quinoa
- 1 losos cca 500 g
Suroviny na teryaki omáčku:
- 5 PL sójová omáčka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL jablkového octu
- 1 PL citrónovej šťavy
- 2 PL medu
- 1 malý kúsok zázvoru (nastrúhaný) alebo 1 PL sušeného zázvoru
Postup
1. Quinoa si uvaríme. Na dve šálky quinoa 4 šálky vody. Pridáme soľ a necháme zovrieť. Ďalej varíme 15 minút pod pokrievkou na nízkom stupni na indukčnej doske alebo malom plameni. Vypneme a necháme ešte 5 minút dôjsť, aby bola quinoa mäkká a nadýchaná.
2. Lososa odporúčame namočiť na cca 10 minút do citrónovej šťavy. Ľahšie sa nám potom oddelí koža od rybieho mäsa. Lososa nakrájame na malé kúsky. Na repkovom oleji rýchlo orestujeme z každej strany aspoň 5 minút. Keď je losos orestovaný, pridáme teryaki omáčku a spolu premiešame. Necháme, nech sa chute spoja a ešte podusíme cca 5 minút.
3. Poké miska je výborná v tom, že do nej môžete dať všetku zeleninu a strukoviny, čo máte doma. Na spodok misky si dáme quinoa, na jednu stranu poukladáme lososa a zvyšok doplníme nakrájanou zeleninou, čo nájdete v chladničke (uhorka, paprika, paradajka, kapusta, brokolica), strukovinami, avokádom, orieškami (kešu, mandle), semienkami (sézamové, konopné). Polejeme teriyaki omáčkou a podávame.
Náš tip:
Pokojne si nakrájajte aj ovocie ako mango alebo ananás. Poké miska býva kombináciou nielen obilnín, ryby, zeleniny či strukovín, ale aj ovocia typického pre Hawaii. A ak máte doma čínske paličky, pre väčší zážitok si poké misku vychutnajte práve s nimi.