Quinoa poké miska s teryaki lososom

Redakcia | 16. november 2021
poké miska

1 porcia 1 625 kJ / 388,3 kcal

Suroviny

Suroviny: 
  • 2 šálky quinoa 
  • 1 losos cca 500 g 
Suroviny na teryaki omáčku:
  • 5 PL sójová omáčka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL jablkového octu
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL medu
  • 1 malý kúsok zázvoru (nastrúhaný) alebo 1 PL sušeného zázvoru

Postup

1. Quinoa si uvaríme. Na dve šálky quinoa 4 šálky vody. Pridáme soľ a necháme zovrieť. Ďalej varíme 15 minút pod pokrievkou na nízkom stupni na indukčnej doske alebo malom plameni. Vypneme a necháme ešte 5 minút dôjsť, aby bola quinoa mäkká a nadýchaná. 
2. Lososa odporúčame namočiť na cca 10 minút do  citrónovej šťavy. Ľahšie sa nám potom oddelí  koža od rybieho mäsa. Lososa nakrájame na malé kúsky. Na repkovom oleji rýchlo orestujeme z každej strany aspoň 5 minút. Keď je losos orestovaný, pridáme teryaki omáčku a spolu premiešame. Necháme, nech sa chute spoja a ešte podusíme cca 5 minút. 
3. Poké miska je výborná v tom, že do nej môžete dať  všetku zeleninu a strukoviny, čo máte doma. Na spodok misky si dáme quinoa, na jednu stranu poukladáme lososa a zvyšok doplníme nakrájanou zeleninou, čo nájdete v chladničke (uhorka, paprika, paradajka, kapusta, brokolica), strukovinami, avokádom, orieškami (kešu, mandle), semienkami (sézamové, konopné). Polejeme  teriyaki omáčkou a podávame. 

Náš tip:
Pokojne si nakrájajte aj ovocie ako mango alebo ananás. Poké miska býva kombináciou nielen obilnín, ryby, zeleniny či strukovín,  ale aj ovocia typického pre Hawaii. A ak máte doma čínske paličky, pre väčší zážitok si poké misku vychutnajte práve s nimi.