Šťavnaté domáce lasagne
Času máme v týchto dňoch viacerí celkom dosť, to je ideálny priestor na prípravu týchto skvelých domácich lasagní.
Suroviny
- 300 g Salsiccia – čerstvej chudej talianskej klobásy,
- 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa (10 % tuku),
- 1 veľká cibuľa,
- 5 strúčikov cesnaku,
- 1 plechovka lúpaných rajčín,
- 200 g hustého rajčinového pretlaku,
- ½ suchého bieleho vína,
- 2 PL brezového cukru,
- ½ šálky čerstvej nasekanej bazalky,
- 1 ČL sušeného oregana,
- ¼ ČL mletého čierneho korenia,
- ¼ šálky čerstvej nasekanej petržlenovej vňate,
- 450 g plátkov cestovín lasagne,
- 300 g syru ricotta,
- 1 vajce,
- soľ,
- na špičku noža mletého muškátového oriešku,
- 200 g najemno nastrúhanej light mozzarelly,
- šálka strúhaného parmezánu.
Postup
Vo väčšom hrnci si na strednom ohni osmažíme klobásku a mleté mäso, ktoré pomocou varechy a vidličky riadne pooddeľujeme, aby sa pekne prepieklo. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a necháme variť za občasného premiešania, kým sa mäso zatiahne a zhnedne. Potom pridáme cukor, čerstvú bazalku, oregano, pol lyžičky soli, mleté čierne korenie a petržlenovú vňať.
Zalejeme lúpanými rajčinami z plechovky, rajčinovým pretlakom, vínom, poriadne premiešame a necháme zovrieť. Znížime oheň na minimum a necháme variť minimálne 30 minút za pravidelného miešania, čím dlhšie tým lepšie, max. hodinu a pol, za občasného podliatia vodou, aby sa nám obsah nepripaľoval. Medzičasom si do hrnca dáme lasagne, a zalejeme ich teplou vodou z vodovodu, necháme odstáť 30 minút.
V mise si zmiešame ricottu s vajíčkom, 2 lyžicami petržlenovej vňate, ½ ČL soli a muškátovým orieškom a dáme do chladničky. Vezmeme si sklenenú formu na pečenie a začneme vrstviť mäsovú zmes prvú, na to uložíme plátky lasagní, z ktorých sme zliali vodu. Natrieme tretinou ricottovej zmesi a posypeme ¼ nastrúhanej mozzarelly.
Lyžicou opäť naberáme cca jeden a pol šálky mäsovej zmesi a pokračujeme ďalej vo vrstvení, kým sa nám neminú všetky ingrediencie. Vrch posypeme zvyšnou mozzarellou a parmezánom. Prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190°C. Pečieme 25 minút, potom odstránime alobal a dopekáme ešte ďalších 25 minút, aby nám syr zozlatovel.