Šťavnaté domáce lasagne

Iveta Škrabáková | 26. marec 2020
lasagne, obed, taliansky, rajčiny, cestoviny, paradajky, šťava, mäso, životný štýl, zdravie, výživa, recept, varenie, somdoma

Času máme v týchto dňoch viacerí celkom dosť, to je ideálny priestor na prípravu týchto skvelých domácich lasagní.

Suroviny

  • 300 g Salsiccia – čerstvej chudej talianskej klobásy,
  • 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa (10 % tuku),
  • 1 veľká cibuľa,
  • 5 strúčikov cesnaku,
  • 1 plechovka lúpaných rajčín,
  • 200 g hustého rajčinového pretlaku,
  • ½ suchého bieleho vína,
  • 2 PL brezového cukru,
  • ½ šálky čerstvej nasekanej bazalky,
  • 1 ČL sušeného oregana,
  • ¼ ČL mletého čierneho korenia,
  • ¼ šálky čerstvej nasekanej petržlenovej vňate,
  • 450 g plátkov cestovín lasagne,
  • 300 g syru ricotta,
  • 1 vajce,
  • soľ,
  • na špičku noža mletého muškátového oriešku,
  • 200 g najemno nastrúhanej light mozzarelly,
  • šálka strúhaného parmezánu.

Postup

Vo väčšom hrnci si na strednom ohni osmažíme klobásku a mleté mäso, ktoré pomocou varechy a vidličky riadne pooddeľujeme, aby sa pekne prepieklo. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a necháme variť za občasného premiešania, kým sa mäso zatiahne a zhnedne. Potom pridáme cukor, čerstvú bazalku, oregano, pol lyžičky soli, mleté čierne korenie a petržlenovú vňať.

Zalejeme lúpanými rajčinami z plechovky, rajčinovým pretlakom, vínom, poriadne premiešame a necháme zovrieť. Znížime oheň na minimum a necháme variť minimálne 30 minút za pravidelného miešania, čím dlhšie tým lepšie, max. hodinu a pol, za občasného podliatia vodou, aby sa nám obsah nepripaľoval. Medzičasom si do hrnca dáme lasagne, a zalejeme ich teplou vodou z vodovodu, necháme odstáť 30 minút.

V mise si zmiešame ricottu s vajíčkom, 2 lyžicami petržlenovej vňate, ½ ČL soli a muškátovým orieškom a dáme do chladničky. Vezmeme si sklenenú formu na pečenie a začneme vrstviť mäsovú zmes prvú, na to uložíme plátky lasagní, z ktorých sme zliali vodu. Natrieme tretinou ricottovej zmesi a posypeme ¼ nastrúhanej mozzarelly.

Lyžicou opäť naberáme cca jeden a pol šálky mäsovej zmesi a pokračujeme ďalej vo vrstvení, kým sa nám neminú všetky ingrediencie. Vrch posypeme zvyšnou mozzarellou a parmezánom. Prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190°C. Pečieme 25 minút, potom odstránime alobal a dopekáme ešte ďalších 25 minút, aby nám syr zozlatovel.