Studená krémová polievka z čerešní
foto: istockphoto.com
Kto si túto polievku pamätá ešte z detstva, ten si ju veľmi rád pripraví aj v dospelosti. Jej chuť vás prenesie do sladkých bezstarostných čias u starých rodičov.
Suroviny
- 500 g čerešní,
- 500 ml vody,
- 60 g brezového cukru,
- 2 klinčeky,
- ½ ČL citrónovej kôry,
- šťava z ½ citróna,
- 1 celá škorica,
- 200 ml mlieka,
- 1 PL mandľovej múky,
- štipka soli.
Postup
Do hrnca nalejeme vodu, pridáme škoricu, klinčeky, a citrónovú kôru a necháme zovrieť. Po zovretí klinčeky i škoricu vyberieme a pridáme vykôstkované čerešne. Povaríme cca 5 minút, potom pridáme cukor, štipku soli a citrónovú šťavu.
Na zahustenie použijeme zmes z mandľovej múky rozmiešanej v mlieku, ktorú postupne s miešaním pridávame k variacej zmesi a necháme povariť 5 minút. Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť!