Studená krémová polievka z čerešní

Iveta Škrabáková | 1. august 2019
polievka, čerešňová, leto, jedlo, tradičné, studená kuchyňa, mňam, fit, recept, čerešne,

Kto si túto polievku pamätá ešte z detstva, ten si ju veľmi rád pripraví aj v dospelosti. Jej chuť vás prenesie do sladkých bezstarostných čias u starých rodičov.

Suroviny

  • 500 g čerešní,
  • 500 ml vody,
  • 60 g brezového cukru,
  • 2 klinčeky,
  • ½ ČL citrónovej kôry,
  • šťava z ½ citróna,
  • 1 celá škorica,
  • 200 ml mlieka,
  • 1 PL mandľovej múky,
  • štipka soli.

Postup

Do hrnca nalejeme vodu, pridáme škoricu, klinčeky, a citrónovú kôru a necháme zovrieť. Po zovretí klinčeky i škoricu vyberieme a pridáme vykôstkované čerešne. Povaríme cca 5 minút, potom pridáme cukor, štipku soli a citrónovú šťavu.

Na zahustenie použijeme zmes z mandľovej múky rozmiešanej v mlieku, ktorú postupne s miešaním pridávame k variacej zmesi a necháme povariť 5 minút. Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť!