Paprikovo-bryndzová polievka

Redakcia | 1. júl 2019
polievka, leto, mňam, bryndzová, demikát, jedlo, chutné, zdravie, obed, ľahký, papriková polievka, fit, zdravé

Viacerým z nás v lete chutí o čosi menej, vynechať jedlo však nie je vhodným riešením. Doprajte si aspoň chutnú polievku.

Suroviny

  • 7 ks väčšej farebnej papriky,
  • 3 ks mrkvy,
  • 3 ks šalotka,
  • 1 ks batátu,
  • 2 PL kokosového oleja,
  • 200 ml kokosového mlieka,
  • 4 ks klinčekov,
  • 1 KL semienok koriandra,
  • 1 KL rímskej rasce,
  • 1 KL kurkumy,
  • 250 g bryndze,
  • červené korenie,
  • petržlenová vňať,
  • morská soľ.

Postup

Rúru vyhrejeme na 220°C. Papriky umyjeme, rozpolíme, zbavíme jadier a pečieme v sklenenej nádobe 45 – 50 minút. Vo väčšom hrnci zahrejeme kokosový olej a asi 5 minút jemne opekáme pokrájanú šalotku. Pridáme pokrájanú mrkvu aj batát a opekáme ďalších 8 minút.  

V mažiari spolu rozdrvíme rímsku rascu, klinčeky, semienka koriandra a štipku morskej soli. Pridáme aj kurkumu a zmesou poprášime opraženú zeleninu v hrnci. Intenzívne miešame ešte dve minúty a nakoniec všetko zalejeme 1,25 l vody. Pod pokrievkou varíme 20 – 25 minút.

Potom do hrnca vložíme aj opečené papriky, povaríme ešte desať minút, kým všetko rozšľaháme ponorným mixérom.

Na záver zjemníme kokosovým mliekom, dochutíme morskou soľou podľa potreby, nasekáme petržlenovú vňať a necháme už len prejsť varom. Vyšľahanú bryndzu vložíme naberačkou do hotovej porcie, ozdobíme petržlenovou vňaťou a čerstvo drveným červeným korením. Dobrú chuť!