Paprikovo-bryndzová polievka
Viacerým z nás v lete chutí o čosi menej, vynechať jedlo však nie je vhodným riešením. Doprajte si aspoň chutnú polievku.
Suroviny
- 7 ks väčšej farebnej papriky,
- 3 ks mrkvy,
- 3 ks šalotka,
- 1 ks batátu,
- 2 PL kokosového oleja,
- 200 ml kokosového mlieka,
- 4 ks klinčekov,
- 1 KL semienok koriandra,
- 1 KL rímskej rasce,
- 1 KL kurkumy,
- 250 g bryndze,
- červené korenie,
- petržlenová vňať,
- morská soľ.
Postup
Rúru vyhrejeme na 220°C. Papriky umyjeme, rozpolíme, zbavíme jadier a pečieme v sklenenej nádobe 45 – 50 minút. Vo väčšom hrnci zahrejeme kokosový olej a asi 5 minút jemne opekáme pokrájanú šalotku. Pridáme pokrájanú mrkvu aj batát a opekáme ďalších 8 minút.
V mažiari spolu rozdrvíme rímsku rascu, klinčeky, semienka koriandra a štipku morskej soli. Pridáme aj kurkumu a zmesou poprášime opraženú zeleninu v hrnci. Intenzívne miešame ešte dve minúty a nakoniec všetko zalejeme 1,25 l vody. Pod pokrievkou varíme 20 – 25 minút.
Potom do hrnca vložíme aj opečené papriky, povaríme ešte desať minút, kým všetko rozšľaháme ponorným mixérom.
Na záver zjemníme kokosovým mliekom, dochutíme morskou soľou podľa potreby, nasekáme petržlenovú vňať a necháme už len prejsť varom. Vyšľahanú bryndzu vložíme naberačkou do hotovej porcie, ozdobíme petržlenovou vňaťou a čerstvo drveným červeným korením. Dobrú chuť!