Šťavnatý netradičný šalát s brokolicou a prošutom

Iveta Škrabáková | 19. jún 2019
brokolica, šalát, mňam, prosciutto, prošuto, slanina, syr, zdravé, fit, zdravie, strava, výživa, večera, obed, ľahký, jedlo, leto, zelenina

Keď sa povie šalát a brokolica, zrejme málokoho napadne špeciálny gurmánsky zážitok. Nedajte sa ale pomýliť, vďaka chuti vypečeného prošuta a syru chutí naozaj neobyčajne dobre.

Suroviny

  • 1 menšia hlávka brokolice,
  • 20 g mandlí nasekaných na plátky,
  • 1/2 stredne veľkej červenej cibule,
  • 20 g syru cheddar nastrúhaného na jemné rezančeky,
  • 50 g pečeného cíceru,
  • 1 - 2 plátky kvalitného prošuta. 

citrónová chilli zálievka:

  • šťava z 1/2 citróna,
  • štipka chilli lupienkov (vločiek),
  • 1/2 PL olivového oleja,
  • 1/2 strúčiku cesnaku,
  • štipka soli a mletého čierneho korenia.

Postup

Na sporáku si pripravíme hrniec s vodou tak, aby voda siahala do asi 5 - 7 cm výšky. Vložíme doň sitko, v ktorom je umytá brokolica, rozporcovaná na ružičky. Zavrieme pokrievkou a necháme pariť, kým je brokolica "al dente". Nie úplne mäkká, ale chrumkavá. Postačí nám na to cca 5 minút. 

Kým sa parí brokolica, na panvici s olivovým olejom opražíme plátky mandlí po dobu 4 - 5 minút. Hotové premiestnime do misy a necháme vychladnúť. Plátky prošuta nakrájame na tenké pásiky a bez oleja dáme vypiecť na nepriľnavú panvicu. Opekáme cca 4 minúty, kým sa vypečie všetok tuk.

Na prípravu zálievky spolu v hrnčeku zmiešame citrónovú šťavu, chilli vločky, olivový olej a prelisovanú polovicu cesnakového strúčiku. Podľa chuti pridáme soľ a čierne korenie. 

Hotovú brokolicu vyberieme a vložíme do misy, pridáme opražené mandle, na tenké plátky nakrájanú cibuľu a pečený cícer. Všetko spolu premiešame a pokvapkáme zálievkou. Podávame na tanieroch dochutené trochou strúhaného cheddaru. Dobrú chuť!