Šťavnatý netradičný šalát s brokolicou a prošutom
Keď sa povie šalát a brokolica, zrejme málokoho napadne špeciálny gurmánsky zážitok. Nedajte sa ale pomýliť, vďaka chuti vypečeného prošuta a syru chutí naozaj neobyčajne dobre.
Suroviny
- 1 menšia hlávka brokolice,
- 20 g mandlí nasekaných na plátky,
- 1/2 stredne veľkej červenej cibule,
- 20 g syru cheddar nastrúhaného na jemné rezančeky,
- 50 g pečeného cíceru,
- 1 - 2 plátky kvalitného prošuta.
citrónová chilli zálievka:
- šťava z 1/2 citróna,
- štipka chilli lupienkov (vločiek),
- 1/2 PL olivového oleja,
- 1/2 strúčiku cesnaku,
- štipka soli a mletého čierneho korenia.
Postup
Na sporáku si pripravíme hrniec s vodou tak, aby voda siahala do asi 5 - 7 cm výšky. Vložíme doň sitko, v ktorom je umytá brokolica, rozporcovaná na ružičky. Zavrieme pokrievkou a necháme pariť, kým je brokolica "al dente". Nie úplne mäkká, ale chrumkavá. Postačí nám na to cca 5 minút.
Kým sa parí brokolica, na panvici s olivovým olejom opražíme plátky mandlí po dobu 4 - 5 minút. Hotové premiestnime do misy a necháme vychladnúť. Plátky prošuta nakrájame na tenké pásiky a bez oleja dáme vypiecť na nepriľnavú panvicu. Opekáme cca 4 minúty, kým sa vypečie všetok tuk.
Na prípravu zálievky spolu v hrnčeku zmiešame citrónovú šťavu, chilli vločky, olivový olej a prelisovanú polovicu cesnakového strúčiku. Podľa chuti pridáme soľ a čierne korenie.
Hotovú brokolicu vyberieme a vložíme do misy, pridáme opražené mandle, na tenké plátky nakrájanú cibuľu a pečený cícer. Všetko spolu premiešame a pokvapkáme zálievkou. Podávame na tanieroch dochutené trochou strúhaného cheddaru. Dobrú chuť!