Polievka z pečených sladkých zemiakov

Nela Mirič | 4. október 2016
Polievka z pečených sladkých zemiakov

Suroviny

(pre 4 osoby)

  • 2 sladké zemiaky
  • 2 stredne veľké šalotky
  • 1 mrkva sušený tymian
  • 4 šálky kuracieho vývaru (alternatíva je zeleninový vývar)
  • mleté čierne korenie, soľ
  • ¼ ČL mletej rasce
  • 1 strúčik cesnaku
  • olivový olej
  • kyslá smotana alebo grécky biely jogurt 

Postup

1. Sladké zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Šalotku a mrkvu nakrájajte na hrubé kolieska.

2. Nakrájanú šalotku, mrkvu a sladké zemiaky rozložte na plech, posypte tymianom a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C cca 25 – 30 minút.

3. V hrnci priveďte do varu kurací vývar, oheň zmiernite a pečenú zeleninu dajte do vývaru, pridajte roztlačený strúčik cesnaku.

4. Pomocou tyčového mixéra všetko spolu rozmixujte na krémovú polievku.

5. Ochuťte soľou, čiernym korením a drvenou rascou.

6. Podávajte s lyžičkou kyslej smotany či jogurtu, prípadne opečenými krutónmi.