Mrkvový koláč s Fetou a tymianom
Výborná chuťovka, ktorá pošteklí chuťové poháriky.
Suroviny
- 1 balenie lístkového cesta (na 2 koláče)
- 8 – 10 ks mladej mrkvy
- 300 g syra Feta
- 150 ml gréckeho jogurtu
- mleté čierne korenie
- olivový olej
- viazanička tymianu
- soľ
- med
- šťava z polovice citróna
- 2 PL masla
Postup
1. Mrkvy umyte, očistite a rozkrojte pozdĺžne na polovice. V širokej panvici rozpustite maslo a zahrejte ho, pridajte 1 ČL medu, 2 ČL citrónovej šťavy, trochu soli a mletého čierneho korenia a vetvičku tymianu. Premiešajte a pridajte rozpolené mrkvy, ktoré na panvici, v šťave len jemne poprehadzujte a nechajte ich jemne nasiaknuť všetkými chuťami. Po cca 2 minútach odstavte mrkvy zo sporáka, nemajú sa uvariť, budú sa dopekať v koláči. Nechajte ich vychladnúť v panvici.
2. Kúsok Fety si odložte na posypanie koláča (cca pol šálky nadrobno nakrájanej/namrvenej Fety). Fetu nastrúhajte nahrubo a premiešajte ju v mixéri s jogurtom.
3. Lístkové cesto rozdeľte na dve časti. Jednu časť vyvaľkajte na papieri na pečenie na oválny tvar, tak, aby sa zmestil na plech. Preneste ju aj s papierom na plech.
4. Na cesto rovnomerne natrite cca 2 cm hrubú vrstvu syrovej náplne. Na syrovú náplň poukladajte tesne vedľa seba mrkvy, posypte kúskami tymianových halúzok a rozmrvenou Fetou. Okraje cesta vyhnite smerom dohora. Mrkvy jemne pokvapkajte olivovým olejom.
5. Pečte v rúre vyhriatej na 180 oC cca 40 – 45 minút.
FIT štýl tip:
Z druhej polovice cesta môžete urobiť napríklad rajčinový koláč. Postup je rovnaký, len mrkvy zameníte za rajčiny. Nakrájajte ich na kolieska, poukladajte na syrovú náplň, posypte soľou, korením a tymianom a pokvapkajte olivovým olejom.