Mrkvový koláč s Fetou a tymianom

mary | 25. máj 2018
Mrkvový koláč s Fetou a tymianom

Výborná chuťovka, ktorá pošteklí chuťové poháriky.

Suroviny

  • 1 balenie lístkového cesta  (na 2 koláče)
  • 8 – 10 ks mladej mrkvy
  • 300 g syra Feta
  • 150 ml gréckeho jogurtu
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • viazanička tymianu
  • soľ
  • med
  • šťava z polovice citróna
  • 2 PL masla

Postup

1. Mrkvy umyte, očistite a rozkrojte pozdĺžne na polovice. V širokej panvici rozpustite maslo a zahrejte ho, pridajte 1 ČL medu, 2 ČL citrónovej šťavy, trochu soli a mletého čierneho korenia a vetvičku tymianu. Premiešajte a pridajte rozpolené mrkvy, ktoré na panvici, v šťave len jemne poprehadzujte a nechajte ich jemne nasiaknuť všetkými chuťami. Po cca 2 minútach odstavte mrkvy zo sporáka, nemajú sa uvariť, budú sa dopekať v koláči. Nechajte ich vychladnúť v panvici.

2. Kúsok Fety si odložte na posypanie koláča (cca pol šálky nadrobno nakrájanej/namrvenej Fety). Fetu nastrúhajte nahrubo a premiešajte ju v mixéri s jogurtom.

3. Lístkové cesto rozdeľte na dve časti. Jednu časť vyvaľkajte na papieri na pečenie na oválny tvar, tak, aby sa zmestil na plech. Preneste ju aj s papierom na plech.

4. Na cesto rovnomerne natrite cca 2 cm hrubú vrstvu syrovej náplne. Na syrovú náplň poukladajte tesne vedľa seba mrkvy, posypte kúskami tymianových halúzok a rozmrvenou Fetou. Okraje cesta vyhnite smerom dohora. Mrkvy jemne pokvapkajte olivovým olejom.

5. Pečte v rúre vyhriatej na 180 oC cca 40 – 45 minút.

FIT štýl tip:

Z druhej polovice cesta môžete urobiť napríklad rajčinový koláč. Postup je rovnaký, len mrkvy zameníte za rajčiny. Nakrájajte ich na kolieska, poukladajte na syrovú náplň, posypte soľou, korením a tymianom a pokvapkajte olivovým olejom.

Fotogaléria