GAŠTANOVÝ KOLÁČ zo 6 prísad
Chutné gaštany nemusia skončiť iba na rozhorúčenej panvici či pekáči. Vyskúšali ste už z nich pripraviť dezert? Tento nenáročný koláč zvládne doslova každý!
Suroviny
- 500 g gaštanového pyré,
- 6 vajec,
- štipku soli,
- ovocný džem,
- 200 ml kyslej smotany,
- 100 g horkej čokolády.
Postup
Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s gaštanovým pyré do peny a z bielkov vyšľaháme sneh. Zmiešame a vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme asi 15 - 20 minút, podľa rozmerov plechu. Čím vyšší koláč, tým dlhšie sa bude piecť. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu. Dávame pozor, aby nebola horúca, iba vlažná. Zmiešame ju so smotanou a vytvoríme krém. Upečený, vychladený korpus potrieme džemom a navrch rozotrieme krém.
TIP Tento koláčik je možné upiecť ako tortu, prípadne bábovku a miesto krému pridať do cesta zavárané višne.