Marhuľový tatre-tatin

mary | 25. máj 2018
Marhuľový tatre-tatin

Tento jednoduchý koláčik Vám zachutí.

Suroviny

  • 300 g lístkového cesta
  • 15 – 16 ks zrelých marhúľ
  • 100 g hnedého kryštálového cukru
  • 85 g masla

Na podávanie: 300 ml dotuha vyšľahanej šľahačky alebo vanilková zmrzlina

Postup

Obkreslite si na papier formu, v ktorej sa bude koláč piecť + pridajte cca ešte 2 cm na okraj cesta, podľa papierového nákresu vykrojíte potom kruh z cesta.

1.Cukor zmiešajte s roztopeným maslom a nalejte do okrúhlej formy na koláč s cca 3 - 4 cm okrajom.
2. Rúru predhrejte na 200 °C, vložte do nej formu s cukrom a maslom a nechajte cca 10 minút skaramelizovať. Potom vyberte formu z rúry.
3. Marhule rozkrojte na polovice a poukladajte ich rozkrojenou časťou nadol, tesne vedľa seba – začnite stredovou marhuľou a pokračujte do tvaru slimáka až k okraju formy.
4. Cesto vyvaľkajte na cca 3 mm hrúbku, priložte naň papierový kruh a vyrežte z cesta kruh.
5. Kruh z lístkového cesta položte na marhule, jemne ho pritlačte, okraje cesta zahnite dovnútra do formy.
6. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C cca 30 minút. Koláč majte k záveru pečenia pod kontrolou, keď je cesto krásne zlato-hnedé, je hotový.
7. Nechajte ho mierne vychladnúť, potom naň položte tanier, na ktorom ho budete podávať a otočte, tak, aby sa marhule dostali navrch.
8. Ešte vlažný podávajte so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou.

Fotogaléria