Kváskový chlieb

Kváskový chlieb

27.12.2016 v kategórii Hlavné jedlá , autor Redakcia foto: istockphoto.com
Hodnotenie:

Na kváskový chlebík ako od babičky nedáte dopustiť.

Suroviny

  • 150 g špaldového celozrnného kvásku

- tento hotový kvások pripravený na pečenie získame z ražného kvásku a 100 g celozrnnej špaldovej múky a 100 ml vody. Necháme rozkvasiť, najlepšie počas celej noci, na linke, prikryté, aby nám kvások neobschol. Ráno z neho odložíme dve lyžice do chladničky na ďalšie pečenie a zo zvyšku zarobíme chlieb.

  • 100 g ražnej chlebovej múky
  • 100 g celozrnnej špaldovej múky
  • 6 g soli
  • 4 g rasce o 1 lyžička medu alebo iného sladidla – podporuje to kvasný proces
  • 25 g celého maku
  • 2 lyžice slnečnice a vlašských orechov – vopred namočených
  • 1 zemiak uvarený v troške vody a rozmixovaný aj s tou vodou alebo kaša z ryže natural (nemusí byť)
  • 150 ml vody

Postup

Suroviny zmiešame, aby sa dobre spojili. Z misy preložíme na dosku vysypanú pohánkovou múkou – asi 30 g a na doske prekladáme, chvíľku miesime a vytvarujeme bochník. Cesto je lepivé, použite nejakú špachtľu, s ktorou si pomôžete na začiatku.

Snažte sa nepridávať extra veľa múky. Cesto by malo byť voľné, pružné, elastické. Vložíme do pomúčenej ošatky alebo do nejakej nádoby a necháme kysnúť. Najlepšie cez noc a v chladničke.

Kváskový chlieb môže kysnúť v chladničke až 24 hodín a nič sa mu nestane, naopak, kváskovému chlebíku prospieva dlhšie kysnutie v chlade. Ak sa neviete dočkať, necháte kysnúť chlebík na linke v teple a o 4 až 6 hodín môžete piecť.

Pečieme na dobre rozhorúčenom plechu, najlepšie na kameni – teplota plechu či kameňa pomôže tomu, aby nám chlebík neklesol, ak je hydratovanejšie cesto, ale aby sa krásne zdvihol. Tiež tomu napomáha para, ktorú si vytvoríme hneď po vložení chlebíka do rúry.

Takže, ako? Do rúry dáme dva plechy, jeden na spodok – tam pôjde voda. Keď máme rúru dobre rozpálenú, na horný plech na papier na pečenie preložíme chlieb z ošatky a kým zavrieme rúru, vlejeme na spodný rozhorúčený plech asi 2 dcl vody a rýchlo zavrieme.

Táto para napomôže krásnemu zdvihnutiu chlebíka, ale tiež tomu, aby kôrka bola krásne chrumkavá, ale nie veľmi tvrdá.

Prvých 10 minút pečieme pri teplote 250 stupňov a zvyšok na 200 stupňoch.

Celkový čas pečenia je asi 35 až 38 minút.

Samozrejme, záleží od typu rúry. Ak chcete vedieť, či je chlebík už hotový, poklopte po ňom zo spodnej strany, bude to znieť duto. Po upečení chlieb vyberte a dajte dobre vychladnúť na mriežku. Odporúčam vydržať a nekrájať aspoň dve hodiny po upečení – skúste vydržať aj dhšie. Chlebík sa vám odmení krásnou striedkou.

 

 

Komentáre