Quiche Lorraine
foto: istockphoto.com
Nečakajte diétne jedlo, ale jedlo plné chuti. Môžete ho bez výčitiek svedomia pripraviť pre celú svoju rodinu.
Suroviny
Na krehké cesto:
- 1 a ½ hrnčeka hladkej múky
- 125 g masla
- 2 vaječné žĺtka
- 1 PL studenej vody
Na náplň:
- 20 masla
- 1 červená cibuľa
- 4 plátky prerastenej slaniny (môžeme nahradiť tempehom, tofu alebo zeleninou, napríklad brokolicou či špenátom)
- 4 vajcia
- ¾ hrnčeka hustej pochúťkovej smotany (živočíšna, rastlinná, lakto-free)
- 1/3 hrnčeka mlieka (živočíšne, rastlinné, lakto-free)
- ½ hrnčeka syra Gruyére
Prečítajte si tiež:
Quinoa pizza
Postup
- Z uvedených ingrediencií vypracujeme vláčne cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme 30 minút odstáť v chladničke
- Následne cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 3 mm a pomocou valčeka premiestnime do okrúhlej formy. Odrežeme presahujúce okraje a samotné cesto vtlačíme do formy na dno aj okolo okrajov. Opäť dáme na 15 minút do chladničky.
- Na cesto položíme papier na pečenie, nasypeme doň 0,5 suchej kg fazule, ktorá slúži len na zaťaženie cesta, a dáme piecť pri 200 °C na 10 minút. Potom fazuľu aj s papierom odstránime a odložíme si ju na ďalšie použitie. Dáme piecť ešte na 8-10 minút.
- Na panvicu si dáme roztopiť maslo, pridáme na kocky nakrájanú cibuľku a restujeme. Pridáme na malé kocky nakrájanú slaninu a restujeme do zlatista.
- Takto pripravený základ navrstvíme na predpečené cesto a zalejeme vajíčkovou zmesou, v ktorej sme rozšľahali vajcia so smotanou a mliekom.
- Posypeme nastrúhaným syrom a dáme piecť na 25 - 30 minút pri 160 °C.
- Quiche servírujeme posypaný bylinkami s čerstvým zeleninovým šalátom.
- Nezabudnite, že z neho máte ochutnať len jeden trojuholník!