Quiche Lorraine

Redakcia | 10. máj 2022
Quiche Lorraine, recept na Quiche Lorraine, francúzske jedlo

Nečakajte diétne jedlo, ale jedlo plné chuti. Môžete ho bez výčitiek svedomia pripraviť pre celú svoju rodinu.

Suroviny

Na krehké cesto:

  •  1 a ½ hrnčeka hladkej múky
  • 125 g masla
  • 2 vaječné žĺtka
  • 1 PL studenej vody

Na náplň:

  •  20  masla
  • 1 červená cibuľa
  • 4 plátky prerastenej slaniny (môžeme nahradiť tempehom, tofu alebo zeleninou, napríklad brokolicou či špenátom)
  • 4 vajcia
  • ¾ hrnčeka hustej pochúťkovej smotany (živočíšna, rastlinná, lakto-free)
  • 1/3 hrnčeka mlieka (živočíšne, rastlinné, lakto-free)
  • ½ hrnčeka syra Gruyére
Quinoa pizza
Prečítajte si tiež:

Quinoa pizza

Postup

  1. Z uvedených ingrediencií vypracujeme vláčne cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme 30 minút odstáť v chladničke
  2. Následne cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 3 mm a pomocou valčeka premiestnime do okrúhlej formy. Odrežeme presahujúce okraje a samotné cesto vtlačíme do formy na dno aj okolo okrajov. Opäť dáme na 15 minút do chladničky.
  3. Na cesto položíme papier na pečenie, nasypeme doň 0,5 suchej kg fazule, ktorá slúži len na zaťaženie cesta, a dáme piecť pri 200 °C na 10 minút. Potom fazuľu aj s papierom odstránime a odložíme si ju na ďalšie použitie. Dáme piecť ešte na 8-10 minút.
  4. Na panvicu si dáme roztopiť maslo, pridáme na kocky nakrájanú cibuľku a restujeme. Pridáme na malé kocky nakrájanú slaninu a restujeme do zlatista.
  5. Takto pripravený základ navrstvíme na predpečené cesto a zalejeme vajíčkovou zmesou, v ktorej sme rozšľahali vajcia so smotanou a mliekom.
  6. Posypeme nastrúhaným syrom a dáme piecť na 25 - 30 minút pri 160 °C.
  7. Quiche servírujeme posypaný bylinkami s čerstvým zeleninovým šalátom.
  8. Nezabudnite, že z neho máte ochutnať len jeden trojuholník!