Zapečený karfiol so zemiakmi

Redakcia | 4. jún 2019
recept, karfol, pečenie, zapekaný, hlavné jedlo, fit, obed, večera, parmezán, syr, jedlo, vegetarián, zdravá strava, zdravie, chudnutie, životný štýl, mňam, recepty, domáce, gazdinka

Voňavý chrumkavý, vytiahnutý priamo z rúry, rozvoniava na celý dom. Pripravte si karfiol v zapečenej verzii.

Suroviny

pre 4 osoby:

  • 1 väčší karfiol,
  • 5 zemiakov,
  • 3 červené cibule,
  • 300 ml sladkej smotany,
  • 2 PL olivového oleja,
  • 4 strúčiky cesnaku vcelku aj so šupkou,
  • 4 PL strúhaného parmezánu,
  • 1/2 ČL strúhaného muškátového orieška,
  • 1 vetvička rozmarínu.

Postup

Karfiol rozoberte na ružičky a uvarte v pare "al dente". Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky, cibuľu na väčšie kúsky. Karfiol dajte do zapekacej misy, premiešajte so zemiakmi, cibuľou, cesnakom v šupke, ktorý len jemne pritlačíme nožom, aby sa trošku rozpučil a mohli sa z neho uvoľniť chute a aróma.

Strúhaný parmezán premiešajte so sladkou smotanou a ochuťte soľou, muškátovým orieškom. Smotanovou zmesou prelejte karfiol a pred pečením ešte pokvapkajte olivovým olejom. Pečte v rúre vyhriatej na 180°C cca 40 - 45 minút. Dobrú chuť!