Zapečený karfiol so zemiakmi
foto: istockphoto.com
Voňavý chrumkavý, vytiahnutý priamo z rúry, rozvoniava na celý dom. Pripravte si karfiol v zapečenej verzii.
Suroviny
pre 4 osoby:
- 1 väčší karfiol,
- 5 zemiakov,
- 3 červené cibule,
- 300 ml sladkej smotany,
- 2 PL olivového oleja,
- 4 strúčiky cesnaku vcelku aj so šupkou,
- 4 PL strúhaného parmezánu,
- 1/2 ČL strúhaného muškátového orieška,
- 1 vetvička rozmarínu.
Postup
Karfiol rozoberte na ružičky a uvarte v pare "al dente". Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky, cibuľu na väčšie kúsky. Karfiol dajte do zapekacej misy, premiešajte so zemiakmi, cibuľou, cesnakom v šupke, ktorý len jemne pritlačíme nožom, aby sa trošku rozpučil a mohli sa z neho uvoľniť chute a aróma.
Strúhaný parmezán premiešajte so sladkou smotanou a ochuťte soľou, muškátovým orieškom. Smotanovou zmesou prelejte karfiol a pred pečením ešte pokvapkajte olivovým olejom. Pečte v rúre vyhriatej na 180°C cca 40 - 45 minút. Dobrú chuť!