Kokosovo-karfiolová polievka z pečeného karfiolu
Táto polievka je úžasná, pretože jej príprava je nenáročná na čas i kuchárske zručnosti. Skvele sa hodí, ak hľadáte niečo teplé pod zub po príchode z práce, či ako rýchly obed. Svojou krémovou konzistenciou poteší každého priaznivca polievok.
Suroviny
- 600 g karfiolu,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 600 ml zeleninového vývaru,
- 1 plechovka nízkotučného kokosového mlieka (400 g),
- hrsť nesladených kokosových lupienkov,
- 1 ČL mletej škorice,
- 1 ČL Ras El Hanout (zmes marockého korenia),
- 2 – 3 PL chilli oleja,
- olivový olej.
Postup
Cibuľu si očistíme a nakrájame na cca 1 cm hrubé pásiky a oddelíme ich. Nakrájame karfiol na rovnako veľké kúsky, ak má zopár lístkov, môžeme ich použiť tiež. Cibuľu aj karfiol spolu vložíme na plech, posypeme škoricou a zmesou korenia, pokvapkáme olivovým olejom a premiešame. Plech s obsahom vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme 25 – 30 minút.
3 – 4 minúty pred dokončením posypeme plátkami kokosu a dáme dopiecť. Upečenú zeleninu s plátkami kokosu vyberieme a premiestnime do väčšieho hrnca, pridáme strúčiky cesnaku a zalejeme kokosovým mliekom a vývarom. Na miernom ohni necháme podusiť cca 5 minút a potom odstavíme.
Hotovú polievku rozmixujeme pomocou tyčového mixéra a môžeme podávať. Dozdobíme chilli olejom a kokosovými lupienkami. Dobrú chuť!
Krémová polievka z medvedieho cesnaku