Kokosovo-karfiolová polievka z pečeného karfiolu

Iveta Škrabáková | 10. máj 2019
karfiol, polievka, kokos, krém, olivový olej, recept, obed, večera, teplé jedlo, strava, zdravá výživa, teplá večera, strava, chudnutie, štíhla línia, fit, fit štýl

Táto polievka je úžasná, pretože jej príprava je nenáročná na čas i kuchárske zručnosti. Skvele sa hodí, ak hľadáte niečo teplé pod zub po príchode z práce, či ako rýchly obed. Svojou krémovou konzistenciou poteší každého priaznivca polievok.

Suroviny

  • 600 g karfiolu,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • 600 ml zeleninového vývaru,
  • 1 plechovka nízkotučného kokosového mlieka (400 g),
  • hrsť nesladených kokosových lupienkov,
  • 1 ČL mletej škorice,
  • 1 ČL Ras El Hanout (zmes marockého korenia),
  • 2 – 3 PL chilli oleja,
  • olivový olej.

Postup

Cibuľu si očistíme a nakrájame na cca 1 cm hrubé pásiky a oddelíme ich. Nakrájame karfiol na rovnako veľké kúsky, ak má zopár lístkov, môžeme ich použiť tiež. Cibuľu aj karfiol spolu vložíme na plech, posypeme škoricou a zmesou korenia, pokvapkáme olivovým olejom a premiešame.  Plech s obsahom vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme 25 – 30 minút.

3 – 4 minúty pred dokončením posypeme plátkami kokosu a dáme dopiecť. Upečenú zeleninu s plátkami kokosu vyberieme a premiestnime do väčšieho hrnca, pridáme strúčiky cesnaku a zalejeme kokosovým mliekom a vývarom. Na miernom ohni necháme podusiť cca 5 minút a potom odstavíme.

Hotovú polievku rozmixujeme pomocou tyčového mixéra a môžeme podávať.  Dozdobíme chilli olejom a kokosovými lupienkami. Dobrú chuť!