Grécka kuracia polievka
Po tejto pomaly a dlho varenej polievke sa budete cítiť svieži a plný energie. Zláka vás nielen jej žiarivá žltá farba, ale aj zdravotné výhody poriadnej dávky vitamínu C a ostatných vítamínov a minerálnych látok z pridanej zeleninovej nálože. Jej výnimočnú chuť docielite pomalým varením až niekoľko hodín. Podávajte túto citrónovú kuraciu polievku počas chladných dní, alebo vtedy, keď chcete využiť imunitné účinky výživných zložiek v nej. Servírujte ju s čerstvým chlebom alebo krutónmi.
Suroviny
- 8 hrnčekov vopred pripraveného kuracieho vývaru,
- 4 strúčiky cesnaku, prelisované,
- 1 pór, nakrájaný nadrobno,
- 3 mrkvy, nakrájané na kocky,
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky,
- 1 veľký citrón, kôra a šťava,
- 2 kuracie prsia bez kosti a kože,
- 1 ČL soli,
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia, alebo 2 guľôčky celého korenia,
- 2 žĺtky,
- 1 šálka varenej ryže natural,
- nasekaný kôpor na ozdobu (nemusí byť).
Postup
Do hrnca vložte vývar, cesnak, pór, mrkvu, cibuľu, citrónovú kôru, kuracie mäso, soľ a korenie. Varte na nízkej teplote 2 až 3 hodiny. Citrónovú šťavu a vaječné žĺtky zmiešajte do napenenia. Vyberte z hrnca kuracie prsia a nakrájajte ich nadrobno.
Do polievky pred odstavením vlejte zmes citrónovej šťavy a vaječných žĺtkov. Malo by jej to dodať krémovosť a zahustiť ju. Potom pridajte drvené kuracie mäso a hnedú ryžu. Premiešajte a podávajte s nasekaným kôprom.
ENERGETICKÁ HODNOTA:
- 4 porcie celkom 5290 kj = 1265 kcal
- 1 porcia: 316 kcal
- Bielkoviny: 23 g
- Sacharidy: 44 g
- Tuky: 7,7 g
- Vláknina: 7 g