Krémová paradajková polievka s bazalkou

Lucia Gáborová | 2. december 2019
polievka, zdravá, domáca, paradajková, krémová, fit, zdravie, život, životný štýl, diéta, chudnutie, jedlo, recept, poctivé

Pridaním cestovín z tejto polievky urobíte hlavné jedlo a razom bude na stole výživná polievka ako lusk. Vďaka mozarelle z nej urobíte vrchol kulinárskeho umenia.

Suroviny

  • 3 PL extra panenského olivového oleja,
  • 2 cibule nakrájané nadrobno,
  • 2 mrkvy, nasekané na kocky,
  • 3 strúčiky cesnaku, prelisované,
  • 4 kilogramy ošúpaných paradajok, nasekaných nahrubo,
  • 1 ČL prírodného trstinového cukru,
  • 1 PL paradajkovej pasty,
  • 1/4 šálky nasekaných lístkov čerstvej bazalky,
  • 2 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru,
  • 2 ČL soli,
  • 1 ČL mletého čierneho korenia,
  • 3/4 šálky hustej smotany.

Na servírovanie:

  • 1 balenie cestovín,
  • strúhaný syr mozarella,
  • strúhaný parmezán,
  • zopár čerstvých lístkov bazalky na ozdobu,
  • čerstvo mleté čierne korenie.

Postup

  1.  Vo veľkom hrnci zahrejte olej. Pridajte cibuľu a mrkvu. Restujte, kým cibuľa zmäkne a je sklovitá. Vmiešajte prelisovaný cestnak a opäť minútku restujte. Pozor aby vám cesnak neprihorel. Polievka by bola horká.
  2. Pridajte paradajky, cukor, paradajkovú pastu, bazalku, vývar, soľ a korenie. Priveďte do varu a potom odokryté varte do úplneho zmänutia paradajok, približne hodinu.
  3. Polievku rozmixujte v mixéri dohladka. Prelejte späť do hrnca, prilejte smotanu a ešte raz nechajte prejsť varom. Odstavte.
  4. Zvlášť vyvarte cestoviny. Do každej misky pred servírovaním vložte 1-2 PL uvarených cestovín. Zalejte plnou naberačkou polievky.
  5. Navrch posypte mozarellou aj parmazánom a ozdobte lístkom bazalky a korením.  

TIP naviac:

Paradajky ľahko zbavíte šupy tak, že ich na 2-3 minúty ponoríte do vriacej vody. Následne vodu zlejte, prelejte ich studenou vodou, zlejte aj tú a pomocou noža ošúpte.  

ENERGETICKÁ HODNOTA:

8 porcií celkom: 8975 kj = 2145 kcal

1 porcia: 268 kcal  

Bielkoviny: 12,3 g

Sacharidy: 23,3 g

Tuky: 6,1 g

Vláknina: 3,5 g