Krémová paradajková polievka s bazalkou
foto: istockphoto.com
Pridaním cestovín z tejto polievky urobíte hlavné jedlo a razom bude na stole výživná polievka ako lusk. Vďaka mozarelle z nej urobíte vrchol kulinárskeho umenia.
Suroviny
- 3 PL extra panenského olivového oleja,
- 2 cibule nakrájané nadrobno,
- 2 mrkvy, nasekané na kocky,
- 3 strúčiky cesnaku, prelisované,
- 4 kilogramy ošúpaných paradajok, nasekaných nahrubo,
- 1 ČL prírodného trstinového cukru,
- 1 PL paradajkovej pasty,
- 1/4 šálky nasekaných lístkov čerstvej bazalky,
- 2 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru,
- 2 ČL soli,
- 1 ČL mletého čierneho korenia,
- 3/4 šálky hustej smotany.
Na servírovanie:
- 1 balenie cestovín,
- strúhaný syr mozarella,
- strúhaný parmezán,
- zopár čerstvých lístkov bazalky na ozdobu,
- čerstvo mleté čierne korenie.
Postup
- Vo veľkom hrnci zahrejte olej. Pridajte cibuľu a mrkvu. Restujte, kým cibuľa zmäkne a je sklovitá. Vmiešajte prelisovaný cestnak a opäť minútku restujte. Pozor aby vám cesnak neprihorel. Polievka by bola horká.
- Pridajte paradajky, cukor, paradajkovú pastu, bazalku, vývar, soľ a korenie. Priveďte do varu a potom odokryté varte do úplneho zmänutia paradajok, približne hodinu.
- Polievku rozmixujte v mixéri dohladka. Prelejte späť do hrnca, prilejte smotanu a ešte raz nechajte prejsť varom. Odstavte.
- Zvlášť vyvarte cestoviny. Do každej misky pred servírovaním vložte 1-2 PL uvarených cestovín. Zalejte plnou naberačkou polievky.
- Navrch posypte mozarellou aj parmazánom a ozdobte lístkom bazalky a korením.
TIP naviac:
Paradajky ľahko zbavíte šupy tak, že ich na 2-3 minúty ponoríte do vriacej vody. Následne vodu zlejte, prelejte ich studenou vodou, zlejte aj tú a pomocou noža ošúpte.
ENERGETICKÁ HODNOTA:
8 porcií celkom: 8975 kj = 2145 kcal
1 porcia: 268 kcal
Bielkoviny: 12,3 g
Sacharidy: 23,3 g
Tuky: 6,1 g
Vláknina: 3,5 g