Krémová polievka z cíceru a mrkvy
Táto polievka je vhodná ako na obed, tak i na večeru. Vďaka vláknine a bielkovinám obsiahnutým v cíceri príjemne zasýti. Cícer je tiež zdrojom železa, preto je vhodné ho zaradiť do jedálnička pravidelne.
Suroviny
- 400 g suchého cíceru alebo 2 konzervy zaváraného,
- 1 väčšia cibuľa,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 5 kusov mrkvy,
- 2 PL olivového oleja,
- 1 ČL kari,
- štipka čierneho korenia,
- štipka rasce,
- zeleninový vývar,
- jarná cibuľka alebo medvedí cesnak na dozdobenie.
Postup
Ak robíme z čerstvého cíceru, je ideálne ho umyť a namočiť na niekoľko hodín, t.j. najlepšie cez noc. Cibuľu si nakrájame nadrobno, pretlačíme si cesnak a zľahka opečieme na olivovom oleji. Pridáme kari, čierne korenie a rascu podľa chuti, alebo tak ako je uvedené v surovinách. Keď nám už cibuľka vonia pridáme nakrájanú mrkvu a zalejeme zeleninovým vývarom.
Tesne pred dovarením mrkvy do hrnca pridáme cícer a dovaríme. ¼ hustej hmoty polievky (cícer, mrkva) si vyberieme bokom a zvyšnú polievku rozmixujeme do hladka, následne do nej pridáme hustú časť. Ak chcete iba krém, môžete rozmixovať celú polievku. Na dochutenie možno použiť jarnú cibuľku, medvedí cesnak, či balsamico.
Želáme dobrú chuť!
Pšenový nákyp s tvarohom a ovocím