POLIEVKA S CHUŤOU JARI

Nela Mirič | 16. apríl 2017
POLIEVKA S CHUŤOU JARI

Suroviny

  • 200 ml sladkej smotany
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 40 g masla
  • 40 g hladkej múky
  • 70 g čerstvej žeruchy
  • Zväzok jarnej cibuľky
  • Muškátový oriešok, soľ a mleté čierne korenie na dochutenie

Postup

1. Jarnú cibuľku olúpte a nakrájajte na tenké prstienky. Žeruchu opláchnite, nechajte odkvapkať a potom zľahka pokrájajte. V hrnci rozohrejte maslo, pridajte šalotku, ktorú necháte zľahka zosklovatieť. Poprášte múkou a zľahka opražte dozlatista. Pridajte teplý zeleninový vývar a poriadne premiešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Varte pri miernej teplote približne 20 minút.

2. Pridajte žeruchu, 100 ml smotany a 4 minúty povarte. Odstavte zo sporáka a tyčovým mixérom rozmixujte na hladký krém. Dochuťte soľou, mletým čiernym korením a muškátovým orieškom.

3. Zvyšnú smotanu ušľahajte. Polievku naservírujte do tanierov a ozdobte kopčekom smotany a zvyšnými kúskami žeruchy.

Tip:
Prečo si práve teraz dopriať čerstvú smotanu, bez toho, aby bola veľkým diétnym hriechom? Pretože práve na jar sú mliečne produkty najbohatšie na zdraviu prospešné látky, ktoré zvieratá získavajú z čerstvej pastvy. Kypí nimi príroda a prirodzene, aj mlieko domácich zvierat.