Väčšina z nás si uvedomuje, že jedálniček by mal byť aj počas zimy pestrý a zložený prevažne z lokálnych a sezónnych potravín. Pokiaľ máte pocit, že to u vás doma v tomto smere pokrivkáva, nevešajte hlavu a skúste to zmeniť spolu s nami. Čítať viac..
Vďaka svojim priaznivým účinkom na ľudský organizmus sa právom označuje za plodinu 21. storočia. A darí sa jej aj v našich podmienkach. Viete o tom, že topinambur z pôdy neabsorbuje žiadne škodlivé látky? Je tak celkom čistou potravinou, čim je charakteristický. Čítať viac..
Vaječné, bezvaječné, semolinové, celozrnné, ryžové, strukovinové a mnohé ďalšie. Na tanieri hrajú rôznymi farbami. Je ich pravidelná konzumácia príčinou zvyšovania čísiel na váhe? Ako ich správne variť a s čím ich podávať, aby z nich malo naše telo čo najväčší úžitok? Čítať viac..
Nie je to až také náročné, pokiaľ ide o chladenú rybu, nie mrazenú. U chladenej ryby je dôležité sledovať kožu, svalovinu, plutvy, oči a ak je možné, aj vnútornosti. Čítať viac..
Ryby patria medzi najzdravšie potraviny, vďaka ich vysokému obsahu bielkovín, vitamínov, živín, a tým majú pozitívny vplyv na správne fungovanie všetkých systémov tela človeka. Ako súčasť zdravej výživy sa preto odporúča ich konzumácia dvakrát do týždňa. Čítať viac..
Kedysi v zimných mesiacoch, keď ľudia nemali čerstvú zeleninu, predstavovala kyslá kapusta najmä dobrý zdroj vitamínu C a vlákniny. Napriek tomu, že dnes ovocia a zeleniny máme dostatok po celý rok, kyslá kapusta má v našom jedálničku svoje špecifické miesto a stále ju považujeme za dobrý zdroj prospešných látok pre posilnenie tela v chladných mesiacoch. Čítať viac..
V dnešnej dobe plnej aditív, skrytých ingrediencií v potravinách či klamlivých etikiet a lákavých obalov je skutočne náročné vedieť si vybrať pre seba to správne. Pečivo, ktoré nezataží organizmus, pochutnáte si na ňom a trávenie obohatíte o dostatok živín a vlákniny. Poďte sa s nami pozrieť ako prekabátiť nepoctivých výrobcov raz a navždy! Čítať viac..
Biely, čierny, viaczrnný, celozrnný, grahamový,kváskový, ražný, balený či voľný...Veľa ďalších druhov sa nám denne ponúkana pultoch supermarketov či v pekárňach. Ako si správne vybrať chlieb a celkovopečivo, aby sme nekonzumovaliiba prifarbenú bielu múkus množstvom éčok? Čítať viac..
Máte pocit, že pripraviť si zdravšie jedlo je náročné? Skúsim vás presvedčiť o opaku a zbúrať 5 najčastejších mýtov o zdravej strave, ktorým veríte a nemusíte. Každá zmena vyžaduje určitú dávku trpezlivosti a úsilia. Možno o tom viete svoje. Nikto nikdy nepovedal, že nové začiatky budú jednoduché. Na druhej strane, prečo sa báť? Čítať viac..
Poznáte to, dali by ste si segedínsky guláš, ale vaše chudnúce svedomie vám to nedovolí, pretože chuť a vôňa domácej čerstvej knedle by vás neuspokojila len jedným kúskom, aby ste priveľmi nezhrešili. Pár čísiel dozadu sme si predstavili zdravšie varianty niektorých jedál a pre váš veľký záujem sa opäť s obľubou vraciame k tejto téme. A na konci sa môžete inšpirovať aj zdravšími variantmi klasických koláčov. Veď človek si z času na čas môže dopriať aj kysnuté, pokiaľ má chuť, no nie? Čítať viac..
Máte pocit, že na vás niečo „lezie“? Neviete, ako účinne posilniť imunitný systém alebo čo robiť s nádchou, kašľom, bolesťou hrdla, kýchaním či zvýšenou teplotou? Nie vždy je potrebné utekať hneď k lekárovi či navštíviť najbližšiu lekáreň. Niekedy stačí zmierniť tempo a využiť poklady, ktoré nám ponúka príroda. Za vyskúšanie stoja aj niektoré „babské rady“, ktoré vyjdú na niekoľko desiatok centov a prinesú vytúženú úľavu. Čítať viac..
Rastú na majestátnom strome, ktorý patrí k najstarším drevinám sveta. Už pred 2 000 rokmi ho pestovali Gréci a neskôr Rimania. Býva tiež označovaný aj ako „chlebový“ strom, pretože v čase neúrody sa jeho plody používali ako hlavná náhrada obilnín. Využitie gaštanov bolo také významné a dôležité pre spoločnosť, že istý čas slúžili ako naturálna renta, čiže platidlo. U nás sú gaštany známe skôr ako teplá pochutina chladných dní. Avšak málokto vie, že táto skôr sezónna dobrota nám vie dopomôcť k správnej funkcii tela, doplniť chýbajúcu energiu, ale aj pri častej konzumácii pridať nejaké to kilo naviac. Čítať viac..
Chladné počasie, vietor a dážď, má často za následok rýchly nástup rôznych zdravotných problémov, najčastejšie sprevádzaných prechladnutím, chrípkou, či angínou. Nesmieme však zabúdať na to, že na naše telo má veľký vplyv každodenná strava. Tá je hlavne v zimných mesiacoch bohatá na citrusové ovocie, ktoré je podľa mnohých to najlepšie pre posilnenie imunity a doplnenie vitamínu C. No poslednú dobu sa objavuje aj taký názor, že to pre nás, Stredoeurópanov, nemusí byť až také prospešné. Čítať viac..
Máte radi sladké, ale chcete si udržiavať zdravé a pekné telo, preto v obchode skôr siahnete po cereálnej, fit, raw, proteínovej alebo inej tyčinke, ktorá už na prvý pohľad vyzerá veľmi zdravo? Hoci obal na prvý pohľad ukrýva v malom množstve celé spektrum prospešných látok, až malé písmenka na zadnej strane nám odhalia, čo sme si skutočne vybrali. Preto nekupujme mačku vo vreci, ale to, čo naše telo skutočne potrebuje. Čítať viac..
Pochváliť sa môže bohatou históriou siahajúcou až k starým čínskym filozofom. Jedným z jeho najznámejších milovníkov bol Konfucius. Vo svojich dielach vyzdvihoval pozitívne účinky zázvoru na trávenie a traduje sa, že bol vo všetkom, čo konzumoval. Naopak, pre Európanov bol v tom čase luxusnou komoditou. Dnes si ho už, našťastie, môžeme dopriať všetci a využiť všestranné účinky tejto superpotraviny. Čítať viac..