Šošovica beluga ako kaviár vegetariánov
Čierna šošovica je ušľachtilým druhom šošovice jedlej. Poznáme ju pod pomenovaním beluga, no často sa jej tiež hovorí kaviár vegetariánov, a to vďaka jej nápaditému vzhľadu. Čítať viac..
Čierna šošovica je ušľachtilým druhom šošovice jedlej. Poznáme ju pod pomenovaním beluga, no často sa jej tiež hovorí kaviár vegetariánov, a to vďaka jej nápaditému vzhľadu. Čítať viac..
Chudnutie je dlhodobý proces, ktorý sprevádza mnoho pekných, ale i ťažkých chvíľ a ovplyvňuje ho mnoho rôznych faktorov. Pri chudnutí stačí aj malý impulz, ktorý môže spôsobiť stagnáciu vo výsledkoch. Čítať viac..
Kapusta je jedným z najzdravších druhov zeleniny, najmä z hľadiska výživovej hodnoty. Od listov bohatých na antioxidanty až po protizápalové vlastnosti, kapusta poskytuje množstvo výhod pre vaše telo a nemala by vo vašej kuchyni chýbať. V tomto článku si povieme, prečo by ste mali kapustu, ale aj ďalšie druhy hlúbovej zeleniny zaradiť do svojho každodenného jedálnička. Čítať viac..
Nie je to tak dávno, keď bol na piedestál zdravia umiestnený trstinový cukor. Takmer zo dňa na deň nahradil biely cukor v mnohých domácnostiach. Biely cukor sa začal považovať za sladidlo, ktorému sa treba za každých okolností vyhnúť. No tak, ako každá sláva trvá tri dni, aj mýtus o zdravotných benefitoch trstinového cukru nadobudol trhliny a prvenstvo získal na istý čas cukor kokosový. Spolu s kokosovým olejom dominovali nejednej kuchyni. Brezový cukor bol už len čerešničkou na torte. Tak ako to s tým cukrami v skutočnosti je? Sú vôbec náhrady cukru lepšie a zdravšie? Čítať viac..
Patrí u nás k najmenej známym pestovaným plodinám. Pritom sa o topinambure ešte v minulom storočí hovorilo ako o plodine budúcnosti. Židovský zemiak, cukrový zemiak či jeruzalemský artičok, aj pod takýmto názvom ho môžeme poznať a opäť objavovať jeho výnimočné vlastnosti, chuť, dokonca obdivovať jeho krásne kvety. Čítať viac..
Horkasté, svieže ovocie, ktoré konzumujeme menej často než mandarínky či pomaranče, no pritom svojím zložením si určite zaslúži náš väčší záujem. Má bohatý obsah bioflavonoidov, vitamínov a minerálov, ktoré nám prirodzeným spôsobom naštartujú imunitu, posilnia telo, znížia cholesterol, alebo dokonca zregenerujú poškodené vlasy. Čítať viac..
Čo robiť v prípade, ak vajcia doma nemáme a potrebujeme ich pri varení? Čítať viac..
Nastalo obdobie, kedy sa prebúdzame do hmly, nečasov,Výkyvy počasia majú negatívny vplyv nielen na našu psychiku, ale aj na naše telesné zdravie. Pomôžte vašej imunite lepšie zvládať stresové situácie, negatívne vplyvy z vonkajšieho prostredia a znížený prísun vitamínov zo záhradky. Zaraďte do vášho jedálnička zázvor. Čítať viac..
Je prirodzené, že pri striedaní ročných období siahame po teplých pokrmoch, pretože sa nimi zahrievame. Lokálne jesenné potraviny nám dodávajú tiež dôležité nutričné látky, ktoré náš organizmus na jeseň potrebuje, aby sa pripravil na príchod zimy. Čítať viac..
Strávila som deň so svojou priateľkou Estear v Prahe. Estear ma pohostila u nej doma, a popri tom ako varila, čo bola mimochodom rýchlovka, som ju vyspovedala, ako sa stravuje, prečo cvičí jogu a prečo si myslí, že je dôležité to, čo jeme. Čítať viac..
Väčšina z nás si uvedomuje, že jedálniček by mal byť aj počas zimy pestrý a zložený prevažne z lokálnych a sezónnych potravín. Pokiaľ máte pocit, že to u vás doma v tomto smere pokrivkáva, nevešajte hlavu a skúste to zmeniť spolu s nami. Čítať viac..
Nízkokalorické jedlá sú výbornou voľbou pre tých, ktorí sa snažia udržať si zdravú hmotnosť alebo schudnúť. Jesenné obdobie prináša so sebou bohatú ponuku čerstvých a sezónnych surovín, ktoré môžeme využiť pri príprave chutných a nízkokalorických jedál. Čítať viac..
Leto a jeseň MILUJEM. Toto obdobie je plné čerstvých sviežich chutí, ktoré telo dokážu neskutočne povzbudiť a dobiť aj pri tých najnáročnejších dňoch. No keď je toho skutočne veľa, stáva sa, že ovocie a zeleninu nestihneme spotrebovať a tie sa pokazia. Pritom je mnoho spôsobov, ako si tieto zdravé plodiny uchovať na neskôr, prípadne až na zimné mesiace. Čítať viac..
Sezóna sliviek je v plnom prúde. V rámci ich uskladnenia na neskôr ich podobne ako aj iné ovocie či zeleninu zavárame, varíme lekvár, sušíme či mrazíme. Viete, že čerstvé slivky majú veľký vplyv na naše zdravie? Ich prospešné účinky stoja za každodennú konzumáciu, pár kúskov počas sezóny. Čítať viac..
Naša čitateľka Martina sa s nami podelila o zdravé dobroty. No a my sa delíme ďalej s vami. Možno práve potrebujete inšpiráciu na niečo rýchle a zdravé.. Čítať viac..